Energi- och näringsinnehåll

Den rekommenderade energinivån för dygnets alla måltider ska vara 9 MJ/ 2150 kcal.

I det dagliga arbetet bör inriktningen vara att alla dygnets måltider Länk till annan webbplats. är energi- och näringstäta, kraftfulla.

En äldre person som äter lite behöver därför "bra och nyttig" mat alla måltider. Se förslag på nyttiga mellanmål under Mellanmålsmenyer och Nollvision undernäring Länk till annan webbplats.

De energigivande näringsämnena samt matens innehåll av vitaminer, mineraler och spårämnen ska fördelas enligt de Nordiska Näringsrekommendationerna 2012 Länk till annan webbplats. för personer över 65 år.

Varje huvudmåltid (lunch/middag och kvällsmat) ska i snitt innehålla 25-30 gram protein vardera för att tillgodose den äldre personens högre behov. 25-30 gram protein motsvaras av en stekt kycklingfilé eller stekt panerad fisk eller en portion köttfärslimpa med tillbehör.

Totalt ska de båda måltiderna inklusive dessert bidra med hälften av dagens totala energibehov (drygt 1000 kcal), se tabell 1.

Denna fördelning av näringsämnen och energiinnehåll gäller för alla kosttyper med undantag för dialyskost, proteinreducerad kost och fettreducerad kost. Fördelningen av näringsämnen i dessa specialkoster ordineras individuellt av dietist eller läkare.

Tabell 1. Siffrorna visar hur stor andel och hur mycket energi som ska komma från respektive näringsämne i middag och kvällsmat (inklusive dessert).

Näringsämne

Energiprocent (E%)

Energiinnehåll (kcal)

Protein

15-20 E%* (riktvärde 18 E%)

320-430 kcal (25-30 g/huvudmåltid)

Fett

35-40 E%

750-860 kcal

Kolhydrater

40-50 E%

860-1075 kcal

Skriv ut
Senast uppdaterad: 1 augusti 2022
Nutritionshandbok