Energi- och näringsinnehåll
Den rekommenderade energinivån för dygnets alla måltider ska vara 9 MJ/ 2150 kcal.
I det dagliga arbetet bör inriktningen vara att alla dygnets måltider Länk till annan webbplats. är energi- och näringstäta, kraftfulla.
En äldre person som äter lite behöver därför "bra och nyttig" mat alla måltider. Se förslag på nyttiga mellanmål under Mellanmålsmenyer och Nollvision undernäring Länk till annan webbplats.
De energigivande näringsämnena samt matens innehåll av vitaminer, mineraler och spårämnen ska fördelas enligt de Nordiska Näringsrekommendationerna 2012 Länk till annan webbplats. för personer över 65 år.
Varje huvudmåltid (lunch/middag och kvällsmat) ska i snitt innehålla 25-30 gram protein vardera för att tillgodose den äldre personens högre behov. 25-30 gram protein motsvaras av en stekt kycklingfilé eller stekt panerad fisk eller en portion köttfärslimpa med tillbehör.
Totalt ska de båda måltiderna inklusive dessert bidra med hälften av dagens totala energibehov (drygt 1000 kcal), se tabell 1.
Denna fördelning av näringsämnen och energiinnehåll gäller för alla kosttyper med undantag för dialyskost, proteinreducerad kost och fettreducerad kost. Fördelningen av näringsämnen i dessa specialkoster ordineras individuellt av dietist eller läkare.
Näringsämne | Energiprocent (E%) | Energiinnehåll (kcal) |
---|---|---|
Protein | 15-20 E%* (riktvärde 18 E%) | 320-430 kcal (25-30 g/huvudmåltid) |
Fett | 35-40 E% | 750-860 kcal |
Kolhydrater | 40-50 E% | 860-1075 kcal |