Födoämnesallergi

Allergi, intolerans eller överkänslighet kan utvecklas mot många olika livsmedel. Vid måltidsbeställning är det viktigt att ta reda på vad den enskilde inte tål och hur allvarlig överkänsligheten är.

Vad innebär det t ex att inte tåla mjölk? Om man är laktosintolerant är det mjölksockret man inte klarar av beroende på hur stor mängden i måltiden är. Vid mjölkallergi är det däremot mjölkproteinet man reagerar mot, och då behöver maten vara strikt mjölkproteinfri. Handhavandet i köket och näringsinnehållet och smaken på maten kan skilja sig åt dessa koster emellan.

Ibland används begreppet ”inte tåla” lite slarvigt, där andemeningen kanske är att man inte tycker om eller inte mår väl av större mängder mjölk i mat eller som dryck. I sådana fall kanske inte någon avvikande kost behöver beställas över huvud taget, utan det kanske räcker med att inte servera mjölk som dryck. Om för många livsmedel utesluts i onödan riskerar maten bli ensidig, därför är det viktigt att inte beställa minuskoster slentrianmässigt.

I köket ska alla minusbeställningar tolkas som födoämnesallergier om inget annat anges. Det innebär att hanteringen av råvaror och tillagningen av maten sker under mycket kontrollerade former och kan innebära onödiga inskränkningar som kan påverka matens smak och därmed intaget hos den enskilde.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 13 december 2018