Glutenfri kost

Vid diagnostiserad glutenintolerans (celiaki) och vid hudsjukdomen dermatitis herpetiformis (DH) används glutenfri kost som behandling.

Vid celiaki ger glutenproteinet gliadin skador i tunntarmens slemhinna, vilket medför ett försämrat näringsupptag. Vid DH uppkommer skador även i huden i form av kliande blåsor på rodnande hud.

Sjukdomarna är kroniska, och den enda behandling som finns är glutenfri kost livet ut.

Obehandlad celiaki ger symtom som trötthet, viktminskning och depression hos vuxna, ibland även med symtom från mag-tarmkanalen som diarré, förstoppning. Barn brukar få mer uttalade magbesvär och dålig tillväxt.

Gluten utgör huvuddelen av det protein som finns i sädesslagen vete, råg, korn och havre. Det finns flera sorters gluten. Den variant som ger upphov till skador i tunntarmens slemhinna kallas gliadin och finns bara i vete, råg och korn. I havre finns en typ av gluten som inte skadar tunntarmen, den kallas avenin.

Havregryn som används i kosten för personer med celiaki ska vara märkt med "Glutenfri". Traditionellt framställda havreprodukter räknas inte som glutenfria. Anledningen är att havre oftast produceras i samma lokaler som andra sädesslag, havren blir då förorenad.

Alla sorters spannmålsprodukter (bröd, mjöl, flingor, kli, mannagryn, skorpmjöl, pasta med mera) som innehåller vete, råg eller korn ska uteslutas helt från kosten. Istället väljs glutenfria produkter baserade på spannmål som reducerats på gluten. Dessa produkter (mjölmix, kakor, bröd, knäckebröd, kex, pasta med mera) är baserade på vetestärkelse eller spannmål som är naturligt fria från gluten, såsom bovete, hirs, soja, ris, potatis eller liknande.

Vill du läsa mer om celiaki/glutenintolerans se Svenska Celiakiförbundets webbplats. Länk till annan webbplats.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 1 augusti 2022