Laktosintolerans

Laktosintolerans innebär att personen saknar enzymet laktas.

Vid brist på enzymet laktas spjälkas inte laktos/mjölksockret, det passerar vidare ned till tjocktarmen. I tjocktarmen bryts det ned av bakterier. Nedbrytningsprodukterna kan ge symtom som diarré, uppspändhet, buller, körningar och koliksmärtor i magen.

Behandlingen består i att mängden mjölksocker i kosten minskas.

Laktos/mjölksocker, finns naturligt i mjölk och mjölkprodukter, och dessa produkter behöver av den anledningen begränsas men behöver inte uteslutas.

Laktosfri kost ska inte förväxlas med mjölkfri kost. Mjölkfri kost används endast för personer som har komjölksallergi, kallas mjölkallergi i dagligt tal. Mer information om mjölkfri kost och laktosreducerad kost Länk till annan webbplats.

Laktosreducerade och laktosfria mejeriprodukter kan användas precis som vanliga mejeriprodukter. Vanlig hårdost som innehåller naturligt lite laktos fungerar bra för de flesta.

Mer information om laktosintolerans på Svenska Celiakiförbundets webbplats Länk till annan webbplats..

Skriv ut
Senast uppdaterad: 1 augusti 2022