Laktosreducerad kost

Laktos (mjölksocker) är en sockerart som spjälkas av enzymet laktas i tunntarmens slemhinna.

Vid brist på laktas (laktosintolerans) spjälkas inte mjölksockret, utan det passerar vidare ned till tjocktarmen där det delvis bryts ned av bakterier. Nedbrytningsprodukterna kan där ge symtom som diarré, uppspändhet, buller, körningar och koliksmärtor i magen. Behandlingen består i att mängden mjölksocker i kosten minskas.

Laktosintolerans är ett vanligt tillstånd om man ser till hela jordens befolkning. I Sverige är dock förekomsten av laktosintolerans bara 1-7 % enligt olika studier. Vanligast är laktosintolerans hos adopterade eller utrikes födda, främst från Asien. I övriga Norden ser det ungefär likadant ut som i Sverige, med undantag för Finland där över 20 % av befolkningen har laktosintolerans. Säkert är det just därför finska mejeriet Valio är marknadsledande i Norden på laktosfria och laktosreducerade mjölkprodukter.

Medfödd laktosintolerans är extremt ovanlig, de flesta får sin diagnos efter skolåldern och har varierande besvär. De flesta varianter av laktosintolerans är kroniska. Det finns dock tillfälliga varianter som beror på skada i tunntarmens slemhinna, t ex vid celiaki, som försvinner då tunntarmen läker.

Laktos (mjölksocker) finns naturligt i mjölk och mjölkprodukter, och dessa produkter behöver av den anledningen begränsas. Ofta tål de som är laktosintoleranta 5–10 g laktos fördelat under dygnet. Förutom att mjölk och mejeriprodukter ger oss energi, ger de oss också protein, kalcium och andra viktiga näringsämnen. Det kan vara lämpligt att dietist kopplas in så rätt mängd energi, laktos och kalcium ses över.

Laktosreducerade och laktosfria mejeriprodukter kan användas precis som vanliga mejeriprodukter. Vanlig hårdost brukar fungera bra, då de innehåller naturligt lite laktos. En del pulversoppor och pulversåser innehåller olika sorters mjölkpulver, som är mycket rika på laktos. Likaså innehåller messmör och mesost mycket laktos då de är baserade på vassle.

Observera att laktosreducerad kost inte är mjölkfri! Omsorgstagare som på grund av allergi inte kan använda mjölkprodukter ska ha en strikt mjölkproteinfri kost. Omsorgstagare som inte är förtjusta i mjölkmat ska varken ha laktosreducerad eller mjölkfri mat. Tag då i stället reda på vilken typ av mat omsorgstagaren inte önskar, så inskränkningarna inte blir för stora.

Vill du läsa mer om laktosintolerans finns en hel del fakta på Svenska Celiakiförbundets hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Skriv ut
Senast uppdaterad: 13 december 2018