Mat vid magsjuka, dag 1 och dag 2 2

Vid kräkningar och diarré förlorar kroppen mycket vätska och salter.

Det är viktigt att återställa vätskebalansen genom att dricka mycket vatten. Vid diarré behövs 3-4 liter per dygn. Vätskeintaget är tillräckligt när urinen är ljusgul. Magen kan reagera om man dricker för mycket på en gång, det är därför bra att dricka lite i taget i små klunkar. 

Förutom vatten behöver man ersätta förluster av salter och mineraler. Ett bra alternativ är vätskeersättning, som finns att köpa på apotek. Hemgjord vätskeersättning fungerar också, se recept. Förslag på lämpliga drycker vid magsjuka är mineralvatten, te, lingondricka, osockrad blåbärssaft, juiceblandning (se recept) och morotssoppa (se recept). 

Proviva innehåller en tillsatt bakteriekultur som kan ha en stoppande effekt vid diarré. Ordination av Proviva fruktdryck är 2 x 2 dl/dag.

I särskilt boende kan Proviva och morotssoppa beställas från köket. Till ordinärt boende finns dessa produkter i livsmedelsaffärer. 

Det första dygnet mår man bäst av att äta flytande kost såsom buljong, välling och blåbärssoppa. Från och med andra dygnet kan man successivt gå över till normalkost. Förslag på skonsam mat är lättrostat bröd, kokt ris, hårdkokt ägg, kokt fisk och banan. Låt aptiten styra och ge små portioner med relativt täta intervaller. 

Under första veckan är det bra att minska intaget av kaffe, alkohol, starkt kryddad, rökt och stekt mat. Även fiberrik mat kan ge besvär eftersom den kan vara svårsmält. Ibland kan den enskilde också känna tillfälliga besvär av mjölk som dryck. Givetvis bör man ta hänsyn till att den enskilde kan uppleva att vissa maträtter framkallar obehag. 

Tabell över mat vid magsjuka
 
Dag 1
Dag 2
Frukost
2 dl majsvälling 2 dl vätskeersättning
2 dl majsvälling 2 dl vätskeersättning
Mellanmål
2 dl Proviva
2 dl Proviva
Middag
2 dl morotssoppa 2 dl blåbärssoppa 2 dl vätskeersättning
Kokt potatis/ris/pasta, kokt fisk/kyckling/kött, sås, kokta morötter Dessert: saftsoppa eller kräm
Mellanmål
2 dl Proviva
Saftsoppa/te, skorpa, naturell riskaka och dylikt
Kvällsmat
2 dl majsvälling 2 dl vätskeersättning
Alternativ 1; omelett med stuvning och kokta morötter Alternativ 2; se middag
Mellanmål
2 dl Proviva
Saftsoppa/te, skorpa, naturell riskaka och dylikt


Recept

Hemlagad vätskeersättning 1: Koka upp 1 liter vatten. Lägg i 2 msk socker och ½ tsk salt. Smaksätt eventuellt med 2 tsk juicekoncentrat. 

Hemlagad vätskeersättning 2: Koka 1 liter svagt te och tillsätt 2 msk socker och ½ tsk salt. 

Juiceblandning: Blanda ½ liter drickfärdig juice med ½ liter vatten och ½ tsk koksalt. 

Morotssoppa (1 port á 2,5 dl)
Alt 1: 90 g morotspuré, 1,5 dl buljong, 1 msk majsvällingpulver
Alt 2:1 barnmatsburk morotspuré (125 g), 1 dl buljong, 1 msk majsvällningpulver
Blanda ingredienserna i en gryta och värm till ättemperatur.
Krydda med salt och ev lite örtkrydda. 

Läs gärna mer om rutiner vid magsjuka i Nutritionshandboken. 

Skriv ut
Senast uppdaterad: 16 juni 2022