Minuskost

När den enskilde inte äter vissa maträtter eller livsmedel kan man behöva beställa minuskost vid vissa måltider.

Anledningen till att man väljer bort vissa livsmedel eller maträtter kan vara att man inte mår väl av någon komponent. Har man en känslig mage kanske bruna bönor och kålpudding är rätter man kan klara sig utan. Det kan också vara så att den enskilde absolut inte tycker om vissa rätter 

När det gäller middagsrätten brukar det inte vara något problem, då finns det två olika maträtter att välja mellan och oftast fungerar den ena rätten utmärkt. 

När den enskilde har behov av konsistensanpassad kost eller specialkost jobbar måltidsorganisationen med att anpassa det första alternativet på matsedeln. Om den rätten innehåller något som den enskilde av någon anledning inte äter är minuskost ett lämpligt alternativ. Minuskosterna har också blivit det alternativ man använder sig av i stället för de gamla kosterna skonkost och gallkost, eftersom det är väldigt individuellt vilka livsmedel det är man inte mår väl av.

Likaså använder vi oss av minuskoster när det gäller särskilda behov vid stomi (läs mer om detta i kapitlet om nutrition vid sjukdom eller andra tillstånd). Visst skulle man kunna göra en generell skonkost i vilken man eliminerar alla livsmedel som man skulle kunna tänkas må dåligt av, men det skulle i de allra flesta fall innebära väldigt stora inskränkningar i kosten för den enskilde.

När man är inneliggande på sjukhus brukar det finnas sådana koster att beställa, men där är man oftast bara inneliggande under kortare perioder när man är som mest sjuk. Vi lagar mat till den enskildes hem, och att äta eliminationskoster i onödan under längre perioder kan påverka såväl näringsinnehåll som smaklighet.

När du beställer minuskost i Mashie är formuleringen mycket viktig. Beställer du exempelvis "minus mjölk" tolkas det alltid i köket som en allergi, och då elimineras allt mjölkprotein ur maten. Det kan innebära väldigt stora och onödiga inskränkningar i maten, som kan påverka både näringsinnehåll som smaklighet om minuslivsmedlen är flera.

Om det i själva verket är så att den enskilde inte vill ha mjölkbaserade rätter är det viktigt att det anges. "Minus paprika" och "minus lök" är också svårtolkade beställningar. Lök finns i de flesta buljonger och kryddblandningar - ska allt plockas bort eller är det bara löken till pannbiffen eller i löksåsen som avses? Och minus paprika; är det själva paprikafrukten eller även paprikapulver? Kontakta alltid köket om du är tveksam om hur du ska lägga in en beställning.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 13 december 2018