Vegetarisk kost

Anledningen till varför någon väljer att äta vegetarisk kost kan vara etisk, religiös, hälsomässig eller ha samband med synen på hur våra globala resurser ska användas. Några medicinska skäl för att äta vegetariska koster finns egentligen inte.

Den vegetariska kost som tillagas i våra kök innehåller ägg och mejeriprodukter; lakto-ovo-vegetarisk kost. Den baseras på vegetabiliska livsmedel, mjölkprodukter och ägg. Kött, fågel, fisk och skaldjur utesluts från denna kost. Proteinerna i kosten kommer i huvudsak från mejeriprodukter, ägg, baljväxter (ärter, bönor och linser) och spannmålsprodukter.

Det finns flera olika varianter av vegetarisk kost. Om den enskilde äter vegetarisk kost utan t ex ägg får en specialkostbeställning göras. Vissa "vegetarianer" äter både fisk, skaldjur och kyckling, och då är det smidigare att beställa vegetarisk mat som en specialkost de dagar då det inte finns fisk, kyckling eller vegetarisk rätt på menyn.

Vår vegetariska mat är inte speciellt avsedd för den som önskar gå ned i vikt, då energiinnehållet i den vegetariska maten är detsamma som i övriga grundkoster.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 13 december 2018