Konsistensanpassad kost

Konsistensanpassad mat är en HSL-insats.

I omsorgsförvaltningen är det sjuksköterskan som ansvarar för att ordinera rätt konsistens på maten. Ibland är det logoped, dietist eller läkare i regionen som är den ordinerande.

Det är viktigt att dygnets alla måltider är konsistensanpassade.

Den konsistens som bara logoped får ordinera är gelékonsistensen, då den enbart används vid enstaka och specifika tillfällen.

Anledningen till att det är så viktigt med en ordination är att problematiken bakom tugg- och sväljproblemet måste uppmärksammas. Det kan bero på problem med tandprotesen, omsorgstagaren kan ha svamp eller sår i munslemhinnan eller lida av muntorrhet. Åldrandets påverkan kan vara en anledning, även omsorgstagarens sittställning kan vara problemet med sväljsvårigheten.

Det finns flera tecken som bör uppmärksammas:

  • Måltiden tar längre tid än normalt
  • Mat och drycker rinner ur munnen
  • Mat samlas i kinderna
  • Bitar av mat plockas ut eller spottas ut ur munnen
  • Mat hålls länge innan sväljning
  • Viss mat kan inte tuggas
  • Hosta eller harklingar
  • Rosslig eller gurglig röst
  • Klumpkänsla i halsen
  • Blir trött av att äta
  • Motoriska problem

Det är viktigt att den som serveras konsistensanpassad mat får veta vad som ligger på tallriken. Servera även tillbehören konsistensanpassade.

Måltidsdrycken kan vid behov förtjockas. Vissa personer med sväljsvårigheter klarar oftast kolsyrade drycker bättre. Kolsyrad dryck ska aldrig konsistensanpassas.

En översikt av vad som ingår i respektive konsistens visas i konsistensguiden , 443.6 kB..

Skriv ut
Senast uppdaterad: 1 augusti 2022