Proteinreducerad kost

Proteinreducerad kost ordineras främst vid kronisk njursvikt som inte är dialysbehandlad.

När njurarna har ca 15-20 % av sin funktion kvar brukar symtom på uremi (urinförgiftning) komma. Dessa symtom beror på en hög halt av nedbrytningsprodukter från proteinomsättningen i blodet, och kan visa sig i form av trötthet, klåda, aptitlöshet och illamående med kräkningar.

Behandlingen för dessa symtom i väntan på eventuell dialysstart utgörs av en proteinreducerad energirik kost. Observera att allt protein inte ska plockas bort från maten, en viss mängd protein behövs som byggmaterial i kroppen. Ungefär 0,6 g protein/kg normal kroppsvikt/dygn (minst 40 g protein/dygn) och ett energiintag på 35 kcal/kg normal kroppsvikt/dag är en vanlig ordination.

Proteinreducerad kost ska alltid ordineras och följas upp av njurläkare. Det ordinerade proteinintaget är individuellt och beror på omsorgstagarens vikt och typ av njursjukdom. Vissa med njursvikt börjar spontant äta en mindre mängd protein pga illamående och aptitlöshet, därför kan det ibland handla mer om att öka energiintaget än att minska proteinintaget. Behandlande dietist på lasarettet bör vara inkopplad för att hålla i de praktiska ordinationerna till den enskilde, anhöriga, sjuksköterska och omsorgspersonal.

Energirik och proteinlåg kost

En kost som innehåller tillräckligt med energi så att omsorgstagaren är i energibalans förebygger muskelnedbrytning. Att bryta ned och förbränna muskelmassa ger samma uremiska symtom som en proteinrik kost. Det är därför viktigt att kosten berikas med en större mängd fett och kolhydrater i stället för protein.

Dessert efter maten, extra fett på grönsakerna och energirik dryck (dock ej mjölk) till maten är bra berikningstips.

Ofta kan det vara lagom att servera en halv portion av proteinrika livsmedel till middag och kvällsmål.

Blandade charkvaror som korv, färsbiffar och liknande innehåller mindre mängd protein än vad rent kött som skinka, nötkött och kyckling samt fisk innehåller. Det är bra att tänka på såväl vid val av middagsmat som smörgåspålägg.

Mellanmålen är viktiga, framför allt om den enskilde äter små portioner.

Fosfat- och kaliumreducerad kost

En begränsning av intaget av mjölk, fil, yoghurt, välling och ost brukar ofta ordineras, då dessa livsmedel både innehåller mycket protein, fosfat och kalium.

Om mineralvatten önskas bör Ramlösa serveras, undvik Vichyvatten.

Undvik också mineralsaltet Seltin som är baserat på kalium.

Eventuella fosfatbindande läkemedel tas alltid i samband med måltid.

Kosttillägg och berikningar

Kosttillägg vid proteinreducerad kost ska alltid ordineras av behandlande dietist, då det inte bara är proteininnehållet utan även innehållet av fosfat och kalium som bör ses över.

Det finns vissa berikningar som varken innehåller protein, fosfat eller kalium. Calogen är en variant baserad på fett, och Nutrical är en annan baserad på kolhydrater (och därmed inte så lämplig vid diabetes). Ordinationen varierar mellan olika individer, kontakta därför behandlande dietist.

Vill du läsa mer?

Du kan läsa mer om proteinreducerad kost i en artikel Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. författad av leg dietist Sintra Eyre på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Sintra jobbar som njurdietist och forskar om proteinreducerad kost.

Det finns några kokböcker att beställa:

  • "Må bra med rätt meny när njurarna sviktar"
  • "Goda och mättande menyer - recept för proteinlåg kost vid njursvikt" 

Mer information om beställning finns på Dietisternas Riksförbunds referensgrupp i njurmedicins hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Skriv ut
Senast uppdaterad: 13 december 2018