Energi- och näringsinnehåll

Den rekommenderade energinivån för dygnets alla måltider ska vara 9 MJ eller 2150 kcal.

De energigivande näringsämnena samt matens innehåll av vitaminer, mineraler och spårämnen ska fördelas enligt de Nordiska Näringsrekommendationerna 2012länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster för personer över 65 år.

Varje huvudmåltid (middag och kvällsmat) ska innehålla 25-30 g protein vardera för att tillgodose se äldre personens högre behov. Totalt ska de båda måltiderna inklusive dessert bidra med hälften av dagens totala energibehov (drygt 1000 kcal), se tabell 1.

Denna fördelning av näringsämnen och energiinnehåll gäller för alla kosttyper med undantag för dialyskost, proteinreducerad kost och fettreducerad kost. Fördelningen av näringsämnen i dessa specialkoster ordineras individuellt av dietist eller läkare.

Tabell 1. Siffrorna visar hur stor andel och hur mycket energi som ska komma från respektive näringsämne i middag och kvällsmat (inklusive dessert).

Näringsämne

Energiprocent (E%)

Energiinnehåll (kcal)

Protein

15-20 E%* (riktvärde 18 E%)

320-430 kcal (25-30 g/huvudmåltid)

Fett

35-40 E%

750-860 kcal

Kolhydrater

40-50 E%

860-1075 kcal

Skriv ut
Senast uppdaterad: 13 december 2018
Nutritionshandboken