Dialyskost

Såväl njursjukdomen i sig som dialysbehandlingen är påfrestande för kroppen.

Både energi- och proteinbehovet är förhöjt vid dialysbehandlad njursvikt. Proteinbehovet brukar beräknas till 1,2-1,5 g protein/kg normal kroppsvikt/dygn och energibehovet till 35-40 kcal/kg normalvikt/dygn. Vid dialysbehandling har man ofta en vätskerestriktion, vilken kan försvåra energi- och näringsintaget.

Vid dialysbehandling ordineras ibland även en kost som innehåller mindre mängd kalium, fosfat och/eller natrium. Dialyskost ska alltid ordineras av behandlande njurläkare, dialyssköterska eller njurdietist på lasarettet.

Risken finns att inskränkningarna i matintaget blir så stora att de påverkar matlusten, och det är viktigt att aldrig plocka bort livsmedel ur kosten i onödan. I samband med dialysbehandlingarna följs den enskildes blodprover, som till stor del styr utformningen av nutritionsbehandlingen.

I texten nedan finns lite generella råd om maten vid dialysbehandlad njursvikt. Liknande riktlinjer finns på vårdavdelningarna på länets båda lasarett. Mer om kronisk njursvikt finns att läsa här i Nutritionshandboken.

Frukost

  • Erbjud gärna ägg dagligen, gärna tillsammans med sill om det inte ger ökad törst
  • Erbjud dubbelt köttpålägg på alla smörgåsar
  • Servera inte ost som smörgåspålägg
  • Servera max 1½ dl mjölk/fil/yoghurt till frukost


Middag och kvällsmat

  • Portionen av kött/fisk/färs/korv är något större än vid A-kost (motsvarar ca 1¼-1½ portion)
  • Maten ska vara normalsaltad, däremot bör extra salta rätter som t ex stekt salt sill inte serveras
  • Servera kokta grönsaker i stället för råa
  • Undvik mjölkbaserade rätter som risgrynsgröt
  • Soppa eller kräm serveras inte som huvudmåltid eller dessert på grund av stort vätskeinnehåll
  • Alla desserter kompletteras med vispad grädde, inte med glass
  • Banan serveras inte då det är färsk frukt till dessert
  • Mjölk eller juice serveras inte som måltidsdryck; bättre alternativ är t ex saft, öl, lingondricka eller svagdricka.


Övrigt

  • Måltidsfördelningen med frukost, middag, kvällsmat och minst tre mellanmål dagligen är extra viktig. Nattfastan ska inte överstiga 11 timmar
  • Fördela den ordinerade vätskemängden jämnt över dygnet, servera gärna i små glas och dokumentera vid behov. Som vätska räknas t ex vatten, saft, juice, öl, kaffe, te och isbitar
  • Max två frukter eller bärportioner á 1½ dl dagligen
  • Undvik banan, apelsinjuice, Seltin mineralsalt och större mängder choklad
  • Undvik helt carambole (stjärnfrukt) samt juice och yoghurt som innehåller carambole
  • Följ ordination på kosttillägg och vätska från dialysen
  • Fosfatbindande läkemedel tas alltid i samband med måltid

För vidare frågor om mat vid den enskildes dialysbehandling är du välkommen att kontakta dietist eller sjuksköterska på dialysmottagningen.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 13 december 2018