Personer som insjuknar i Covid-19 har stor risk att utveckla undernäring. Sjukdomen ger flera symtom som direkt påverkar aptit och förmåga att äta och dricka. Inflammationspåslaget vid sjukdomen kan ge både ett kraftigt förhöjt energibehov och omfattande vävnadsnedbrytning, vilket kan pågå en längre tid efter tillfrisknandet. Detta medför att patienter med Covid-19-infektion kan få svårt att tillgodose sitt energi- och proteinbehov, vilket i sin tur leder till förlust av kroppsmassa, funktion och ork. För att vända denna negativa spiral krävs såväl akuta som rehabiliterande nutritionsinsatser under minst en månad efter tillfrisknandet.
Alla patienter ska ordineras kosttillägg, motsvarande 400 kcal och 30 g protein per dag. Vid befintlig ordination från dietist i Region Kronoberg följs denna.
Om mängden kosttillägg upplevs stor kan serveringarna exempelvis delas upp på 50 ml x 6 per dygn. Använd signeringslista eller ordinera i APPVA och dokumentera ordinationen i journalen.
Dokumentera ordinationen under sökordet Åtgärder Nutrition.
Snarast efter att diagnos ställts ska en aktuell kroppsvikt tas och sjuksköterska ska ordinera mat- och vätskeregistrering under tre efterföljande dygn. Genomförd mat- och vätskeregistrering följs upp dag fyra och bedöms i förhållande till beräknat behov av energi, protein och vätska;
Bedömning av mat- och vätskeregistrering (behöver mängden kosttillägg justeras?) och utförda beräkningar dokumenteras under sökord: Bedömning Kroppsfunktioner/strukturer » Nutrition/Matsmältning/Endokrina funktioner
Frukost, middag och kvällsmat kompletteras med två till tre energi- och proteintäta mellanmål varje dag. Följ mellanmålsmenyn i nutritionshandboken för att säkerställa proteinnivån och ordinera vid behov extra proteintäta mellanmål. Om kosttilläggen serveras i samband med måltid bör de intas efter uppätet mål och ska aldrig ersätta en måltid.
Överrapportering till patientansvarig sjuksköterska på det särskilda boendet avseende aktuell nutritionsbehandling. Viktkontroll tas före utskrivning.
Överrapportering sker till patientansvarig sjuksköterska i hemsjukvården avseende aktuell nutritionsbehandling. Sjuksköterska på korttidsboende ska inför utskrivning kontakta patientansvarig dietist för förskrivning av kosttillägg i hemmet;
Sjuksköterska på korttidsboendet ska inför utskrivning kontakta patientansvarig dietist för förskrivning av kosttillägg i hemmet;
När sjuksköterska i kommunen får kännedom om en omsorgstagare eller patient i ordinärt boende som insjuknat i Covid-19 ska denna rekommenderas kosttillägg. Om patienten redan har en dietistkontakt i Region Kronoberg ska kontakt ske med den dietisten, annars kontaktas dietist i primärvården för vidare ordination och förskrivning.
Om patienten redan har kosttillägg på recept är det viktigt att uppmuntra patienten till att dricka ordinerad mängd. Observera att patient i ordinärt boende betalar en egenavgift för kosttilläggen som inte omfattas av högkostnadsskyddet, vilket patienten måste godkänna innan dietistkontakt tas.
”Rutin för rehabiliterande nutritionsinsatser efter Covid-19-infektion” är ett förtydligande till den komplettering med det kommunala perspektivet som gjorts av riktlinjen ”Rehabilitering/stöd efter Covid-19 i Region Kronoberg”. Rutinen baseras på Socialstyrelsens kunskapsstöd ”Rehabilitering i samband med covid-19 i primärvården”, och har anpassats efter lokala förhållanden i Växjö kommun. Rutinen tar vid när insatserna i tidigare fastställda rutin för nutritionsbehandling vid covid-19 är påbörjade.