Recept på fiberrik gröt och mos

Trollmos (katrinplommonröra), Molinogröt eller Pajalagröt är extra fiberrika alternativ att servera till frukost. Passar bra vid trög mage!

Trollmos

  • 1 dl russin
  • 1 dl kärnfria katrinplommon
  • 1/2 dl linfrö
  • 1/2 dl vatten
  • 1/2 dl vetekli

Kvällen innan:

Blötlägg allt utom vetekli i 6-8 timmar.

På morgonen:

Koka blandningen i 20 minuter. Tillsätt vetekli.

Molinogröt (1 portion) 

  • 1 dl vatten
  • 1-2 katrinplommon
  • 1 msk russin
  • 1 msk linfrö
  • 2 msk vetekli
  • 0,5 dl grahamsmjöl
  • 1 dl standardmjölk
  • 1 tsk margarin

Kvällen före:

Blötlägg frukt och linfrö i vatten över natten.

På morgonen:

Koka upp den blötlagda blandningen och tillsätt vetekli, mjöl och mjölk. Koka gröten i 10 minuter. Tillsätt margarinet.

Pajalagröt (1 portion)

  • 1 msk linfrö
  • 1 msk russin
  • 1-2 katrinplommon, hackade i små bitar
  • 1-2 torkade aprikoser, hackade i små bitar
  • 1 krm salt
  • 2 dl vatten
  • 2 msk havrekli
  • 0,5 dl fiberhavregryn

Kvällen före:

Blötlägg alla ingredienser utom havrekli och havregryn.

På morgonen:

Tillsätt havrekli och fiberhavregryn. Koka 3-5 minuter under konstant omrörning. Tillsätts eventuellt mer vatten.

Färdig gröt kan förvaras två dagar i kylskåp och värmas i mikrovågsugn.

Tänk på att kyla ner gröten snabbt innan den sätts in i kylskåpet.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 17 december 2018
Nutritionshandboken