Riskbedömning nutritionsproblem omsorg funktionsnedsättning

Syftet är att upptäcka undernäring, risk för undernäring samt andra nutritionsproblem i ett tidigt skede genom rutinmässig riskbedömning.

Riskbedömning med bedömningsinstrumentet SKL nutrition initieras och utförs årligen av kontaktman i samband med upprättande och uppdatering av genomförandeplan. Riskbedömning kan också initieras av sjuksköterska vid behov.

Kontaktmannen dokumenterar riskbedömningen i hälso- och sjukvårdsjournalen (HSL), under sökordet riskbedömning SKL nutrition. Vid identifierad undernäring, risk för undernäring eller andra nutritionsproblem kontaktas sjuksköterska som påbörjar nutritionsutredning.

I de fall omsorgstagaren inte har sin hälso- och sjukvård i kommunen ska sjuksköterska upprätta HSL- journal, dokumentera riskbedömningen och avsluta journalen. Om riskbedömningen gett utfall hänvisas omsorgstagaren till vårdcentralen och anteckning om detta görs i journalen.

Vilka ska erbjudas riskbedömning?

Alla omsorgstagare/patienter i bostad med särskilt service.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 27 november 2019