Symtomkontroll och omvårdnad

Symtomlindring är en utav den palliativa vårdens fyra hörnstenar. Det är vanligt att patienten har symtom som är både fysiska, psykiska, sociala och existentiella. En viktig del av symtomkontrollen innebär att utreda och ha en överblick över hur de olika symtomen påverkar varandra.

För information om enskilda symtom se i första hand vårdprogrammet Länk till annan webbplats. för palliativ vård.

Total pain (total smärta) innebär att människan ses som en helhet och att de enskilda symtomen inte kan skiljas från varandra. Till exempel kan förekomsten av oro öka upplevelsen av smärta, och viss läkemedelsbehandling av smärta kan i sin tur skapa andra besvär som till exempel förstoppning. På grund av detta är det viktigt att alltid bedöma symtmen utifrån en helhet.

Läs mer om bedömning av symtom under kapitlet Symtomskattning.

Stöd för symtomskattning , 97.4 kB.

Stöd för munhälsobedömning , 93.8 kB.

VILS-låda

För att symtomlindring och behandling ska fungera väl och utan dröjsmål är det viktigt att försäkra sig om att rätt läkemedel och utrustning för behandling finns på plats hos patienten. För att säkerställa god beredskap finns därför en förteckning över material som bör finnas i den s.k. VILS-lådan , 12.9 kB..

Lista på omvårdnadsmaterial

Det finns också en sammanfattande lista på material , 100.2 kB. för god omvårdnad. Listan innehåller också andra saker som behövs i samband med dödsfallet. Listan ska användas för att omvårdnadsarbetet ska fungera väl och för att inget material ska fattas i samband med dödsfallet.

 

Skriv ut
Senast uppdaterad: 11 april 2025