Rekomendationer från Svenska rådet för hjärt-lungräddning med anledning av covid-19 (Coronavirus)
Vid luftvägssymptom avråder rådet från inblåsningar vid HLR. I en akut situation kan det vara svårt att faställa om det finns misstanke eller förekomst av cocid-19. I sådant fall rekommenderas också HLR men enbart bröstkomressioner. Avrådan gäller både ventilation med pocketmasl och inblåsningar min mot mun.
Patienter inom kommunal hälso- och sjukvård ska i händelse av hjärtstopp behandlas med HLR såvida det inte finns ett dokumenterat ställningstagande till att HLR inte ska utföras. Ställningstagandet görs av läkare.
För patienter som bor i särskilt boende enligt SoL finns det särskilda riktlinjer för HLR, se länk till regionens vårdgivarweb HLR på säbo
De dokument som används i samband med tillämpning av rutinen för särskilt boende är:
Information om hjärtlungräddning
Checklista HLR särskilt boende
Ställningstagande HLR Omvårdnadspärmen
Om det för personalen är uppenbart att cirkulation och andningsfunktion inte går att återställa ska HLR inte påbörjas. Exempel på sådana situationer är när personer har skador som inte är förenliga med liv eller uppvisar tydliga tecken på att ha varit döda en längre tid.
Den personal som fått utbildning i hjärt- och lungräddning har genom detta fått kunskap för att hjälpa en person utan fungerande hjärtfunktion och därmed kanske rädda dennes liv. Om personalen inte vet hur man gör HLR:
Informationsöverföring hanteras på samma sätt som vid andra förändringar i hälsotillståndet. Se rutin
När personal utför hjärt- och lungräddning kan det upplevas svårt att ge mun till mun metoden när tex. omsorgstagaren blöder, kräks eller snusar. Detta är en arbetsmiljöfråga och därför ska varje personal ha tillgång till en skyddsmask på varje enhet/våningsplan.
Leverantör av sjukvårdsmaterial är One Med.
På följande länk hittar ni utbudet av andningsmasker
Omsorgsnämnden har beslutat att utbildning i hjärt-och lungräddning - HLR är obligatorisk för tillsvidareanställda och vikarier över sex månader. Utbildningen är arbetsplatsförlagd.
Utbildningen innefattar basal HLR, Livräddare. Omsorgsförvaltningen har egna hjärt- och lungräddningsinstruktörer som utbildar personalen regelbundet på respektive enhet.
Syftet är att ge ökad trygghet för omsorgstagare och medarbetare samt att vägleda personalen i hanteringen av hjärt- och lungräddning under sin arbetstid. Utbildningen ska öka personalens kunskaper om hur de ska kunna hantera hjärt- och lungräddning vid akuta situationer. Målet är att samtlig personal inom vård och omsorg ska erbjudas utbildning vid nyanställning och sedan en gång varannat år. Avsikten är att utbildningen ska ge trygghet och säkerhet i den akuta situationen då allt händer väldigt snabbt.
Enhetschefen ansvarar för att instruktörerna har det material som behövs för att ge en bra utbildning. Inköp av Mini Anne och lungor görs via INES. Instruktörshandböcker köps på www.stiftelsenforhlr.se
Behöver ni instruktörer ha en genomgång av hjärtstartaren kan ni kontakta avdelning utveckling och information via e-post utbildning.omsorg@vaxjo.se
Om du vill läsa mer: