Kroppsfunktioner

Huden

De ytliga kärlen dras samman, huden blir kall och fuktig och kan anta en blå färgton. Kroppstemperaturen ökar någon grad på grund av att huden avger lite värme. Den enskilde kan uppleva att det är kallt och vill ha värme.

Hjärnan

Hjärnan är känslig för syrebrist. Syrebristen gör ibland den enskilde medvetslös. En del är medvetna till slutet. Vissa blir lugnare, andra blir lite piggare, på grund av att kroppens smärtstillande hormon (endorfinerna) aktiveras. Hörsel och känsel klarar sig längst och kan till och med skärpas.

Lungorna

Lungorna kan fyllas med vätska på grund av svagt hjärta. Andetagen kan låta rossliga. Sekret kan bli stående i svalget eftersom den enskilde inte kan harkla sig och då låter det rossligt. När slutet närmar sig blir andetagen långsamma och djupa med pauser emellan.

Blodkärlen

Blodet samlas i de vävnader som ligger underst när blodcirkulationen upphör. Huden får blåröda fläckar med vita partier. Missfärgningen brukar börja på ytteröronen ner mot halsen. Pulsen övergår till att bli svag, oregelbunden och svår att känna.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 16 maj 2018