Planering av måltider och inköp i ordinärt boende

När den enskilde har fått hjälp med sina inköp en längre tid, har han/hon kanske inte varit i en mataffär på flera år. Då kan det vara svårt att få variation på maten och komma på vad man ska äta till middag eller kvällsmat.

En kokbok, mattidning eller reklamutskick från livsmedelsaffärerna kan ge inspiration. Hos varje hemvårdsgrupp finns det lilla recepthäftet "Nutritionshandbokens recept", med tillagningsanvisning för frukosträtter, mellanmål och enklare kvällsrätter som också kan utgöra ett stöd i planeringen.

Om det är möjligt för den enskilde att tillsammans med omsorgspersonalen göra inköp någon gång ibland kan det vara mycket värdefullt. Nya produkter tillkommer, och de flesta livsmedel förekommer numera i många varianter. Små butiker har ersatts av stora mataffärer med ett stort och brett sortiment. Det kan vara svårt att veta vilka möjligheter som finns.

Veckoplanering

Genom att i förväg planera måltiderna för hela veckan kan det både bli lättare att få variation på maten och underlätta vid inköp av livsmedel. Blanketten Veckans matplanering , 121.1 kB, öppnas i nytt fönster. kan skrivas ut och användas om den enskilde behöver hjälp med planering av måltider och inköp. Den ifyllda blanketten kan också fungera som en påminnelse om att man behöver äta flera gånger om dagen. Blanketten kan fyllas i av den enskilde själv, av anhörig, god man eller omsorgspersonal tillsammans med den enskilde.

Inköpslista

För att hjälpa den enskilde att få variation i sina måltider har en inköpslista , 43.4 kB, öppnas i nytt fönster. med förslag på vanliga livsmedel tagits fram. Den kan fungera som en hjälp både för den enskilde och för omsorgspersonalen. Skriv ut och fyll i för hand.

Inköp åt äldre

Inom förvaltningen arbete och välfärd finns gruppen Inköp åt äldre, som riktar sin verksamhet mot omsorgsförvaltningens kunder i ordinärt boende i tätorten. Personalen skriver ofta inköpslista tillsammans med den enskilde, och gör sedan inköpen i närmaste affär. Insatsen är biståndsbedömd. Gruppen har funnits sedan 2004, och instruktör för gruppen är Barbro Johansson.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 13 december 2018
Nutritionshandbok