Utbud av koster
Måltiderna kan och bör anpassas efter individens önskemål och behov. I det här avsnittet beskrivs några alternativa grundkoster.
Den rekommenderade energinivån för dygnets alla måltider i äldreomsorgen ska vara 9 MJ/ 2150 kcal. De energigivande näringsämnena samt matens innehåll av vitaminer, mineraler och spårämnen ska fördelas enligt de Nordiska Näringsrekommendationerna 2012 Länk till annan webbplats. för personer över 65 år.
Varje huvudmåltid (lunch och kvällsmat) ska i snitt innehålla 25-30 gram protein vardera för att tillgodose den äldre personens högre behov.
Totalt ska de båda måltiderna inklusive dessert bidra med hälften av dagens totala energibehov (drygt 1000 kcal), se tabell 1.
Denna fördelning av näringsämnen och energiinnehåll gäller för alla kosttyper med undantag för dialyskost, proteinreducerad kost och fettreducerad kost. Fördelningen av näringsämnen i dessa specialkoster ordineras individuellt av dietist eller läkare.
Näringsämne | Energiprocent (E%) | Energiinnehåll (kcal) |
---|---|---|
Protein | 15-20 E%* (riktvärde 18 E%) | 320-430 kcal (25-30 g/huvudmåltid) |
Fett | 35-40 E% | 750-860 kcal |
Kolhydrater | 40-50 E% | 860-1075 kcal |