Proteinreducerad kost

Proteinreducerad kost ordineras främst vid kronisk njursvikt som inte är dialysbehandlad. Behandlande läkare, dietist eller sjuksköterska ska alltid kontaktas vid frågor.

Proteinreducerad kost ordineras av njurläkare. All ordination är individuell beroende på sjukdomstillståndet.

Nedan beskrivs generella råd kring kosten vid njursvikt - behandlande vårdgivare ska kontaktas vid frågor om maten och eventuella kosttillägg.

När njurarna har ca 15-20 procent av sin funktion kvar brukar symtom på uremi (urinförgiftning) komma. Dessa symtom beror på en hög halt av nedbrytningsprodukter från proteinomsättningen i blodet, och kan visa sig i form av trötthet, klåda, aptitlöshet och illamående med kräkningar.

Behandlingen utgörs av en proteinreducerad energirik kost. En proteinreducering innebär att kosten ska innehålla ca 40 g/ dygn. Jämfört med normalkostens 0,8g -1,5 g /kg kroppsvikt är det ungefär 0,6 g protein/kg normal kroppsvikt/dygn och ett energiintag på 35 kcal/kg normal kroppsvikt/dag.

Energirik och proteinlåg kost

En kost som innehåller tillräckligt med energi så att omsorgstagaren är i energibalans förebygger muskelnedbrytning. Att bryta ned och förbränna muskelmassa ger samma uremiska symtom som en proteinrik kost. Det är därför viktigt att kosten berikas med en större mängd fett och kolhydrater i stället för protein.

Dessert efter maten, extra fett på grönsakerna och energirik dryck (dock ej mjölk) till maten är bra berikningstips.

Ofta kan det vara lagom att servera en halv portion av proteinrika livsmedel till middag och kvällsmål.

Blandade charkvaror som korv, färsbiffar och liknande innehåller mindre mängd protein än vad rent kött som skinka, nötkött och kyckling samt fisk innehåller. Det är bra att tänka på såväl vid val av middagsmat som smörgåspålägg.

Mellanmålen är viktiga, framför allt om den enskilde äter små portioner.

Fosfat- och kaliumreducerad kost

En begränsning av intaget av mjölk, fil, yoghurt, välling och ost brukar ofta ordineras, då dessa livsmedel både innehåller mycket protein, fosfat och kalium.

Om mineralvatten önskas bör Ramlösa serveras, undvik Vichyvatten.

Undvik också mineralsaltet Seltin som är baserat på kalium.

Eventuella fosfatbindande läkemedel tas alltid i samband med måltid.

Kosttillägg och berikningar

Kosttillägg vid proteinreducerad kost ska alltid ordineras av behandlande dietist, då det inte bara är proteininnehållet utan även innehållet av fosfat och kalium som bör ses över.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 16 juni 2022