Vegetarisk mat

En del väljer vegetarisk mat av miljöskäl eller hälsoskäl, andra av etiska eller religiösa skäl. En del väljer vegetarisk mat för att man tycker att det är godare.

Det finns inga medicinska skäl till att äta vegetarisk mat.

Den vegetariska maten som tillagas i våra kök innehåller ägg och mejeriprodukter, den kallas då Lakto-ovo-vegetarisk mat. Den baseras på vegetabiliska livsmedel, mjölkprodukter och ägg. Allt kött, fågel, fisk och skaldjur utesluts från maten. Proteinerna kommer i huvudsak från baljväxter som ärter, bönor och linser. Proteinerna kommer även ifrån mejeriprodukter och ägg samt spannmålsprodukter (livsmedel från våra sädesslag vete, råg, korn och havre).

Den vegetariska maten är en fullvärdig kost, där näringsinnehållet motsvarar grundkosten där kött, fisk och fågel ingår.

Om man av olika skäl väljer bort ägg och mejeriprodukter från den vegetariska maten, kallas maten "vegansk". Om man utesluter ägg- och mejeriprodukter som kommer från djurriket - animaliska livsmedel- blir den vegetariska/veganska maten inte fullvärdig. Animaliska livsmedel innehåller en del vitaminer som inte finns naturligt i de vegetabiliska livsmedlen. Om man äter veganskt måste man äta vitaminerna som kosttillskott eller berikade livsmedel.

Mer information om vitaminer och vegansk mat på Livsmedelsverkets webbplats Länk till annan webbplats.

Mer information om vegetarisk mat på Livsmedelsverkets webbplats Länk till annan webbplats.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 1 augusti 2022