Riskbedömning

I Växjö kommun arbetar vi med senior alert där alla vårdtagare, 65 år eller äldre, oavsett boendeform ska riskbedömas och få individuellt anpassade åtgärder.

Att jobba förebyggande är den bästa behandlingen vi kan ge patienten. Kan vi förebygga att ett svårläkt sår uppstår har vi sparat patienten mycket lidande, personalen mycket tid och även sparat in på den kostnad som faktiskt blir av ett svårläkt sår.

I Växjö kommun har vi ett viktigt åtagande i vårt arbete med god och nära vård, att vi arbetar förebyggande med vårt kvalitetsregister senior alert. Alla riskbedömningsdelar i senior alert kan kopplas till prevention av sår.

I det preventiva arbetet ingår också att veta vikten av kontinuitet och korrekt utförd behandling med exempelvis kompression i olika former.

Bedömningsinstrument

Alla patienter i Växjö kommun som är 65 år eller äldre ska riskbedömas och registreras i kvalitetsregistret Senior alert. Därefter ska vi arbeta aktivt med registret och fylla i varje gång en patient faller eller får trycksår. Nya riskbedömningar ska göras när en patients hälsotillstånd förändras eller var sjätte månad. Uppföljning av riskbedömningen ska göras varje till var tredje månad. I senior alert ingår följande riskbedömningsinstrument.

Smärtskattning

Att använda ett validerat smärtskattningsinstrument är viktigt av olika anledningar. Dels för att bedöma behov av smärtlindring. Dels att utvärdera effekt av smärtlindring men även för att enhetligt dokumentera våra patienters smärta. Ur ett sårbehandlingsperspektiv utgör en noggrann utförd smärtskattning ett bra underlag för samverkan mellan patient och läkare kring patientens medicinering. Det är viktigt att skatta patientens smärta före sårbehandling, under sårbehandling och efteråt.

Validerade smärtskattningsinstrument  Länk till annan webbplats.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 24 maj 2024