Mer information, råd och tips

Känner du att kapitlet om kognitiv sjukdom/demens är spännande och du vill veta mer?

Nedan tipsar demenssjuksköterskorna om allt det bästa inom området. Dyk rakt ner i det oerhört komplexa men ack så spännande området.

Kognitionshjälpmedel

Det finns hjälpmedel för personer som har en kognitiv sjukdom/demens. , 143.3 kB. Demenssjuksköterskorna förskriver en del utav dessa, andra skrivs ut av t ex arbetsterapuet eller andra professioner.

Dokument - förslag för dig som arbetar med patienter som har BPSD problematik

Agitation och upprördhet , 85.4 kB.

Hallucinationer , 76.3 kB.

Hämningslöshet , 16.3 kB.

Lättretlighet och labilitet , 62.8 kB.

Personlig hygien i säng , 62.3 kB.

Personlig hygien tandborstning, dusch , 54.6 kB.

Personlig omvårdnad aggresiv , 46.5 kB.

Personlig omvårdnad kladd med avföring , 54.5 kB.

Tidsplanering och att komma iväg , 49.2 kB.

Vanföreställningar , 84.3 kB.

Webbplatser och poddar

Demensförbundet Länk till annan webbplats. - Demensförbundet driver på utvecklingen för ett mer demensvänligt samhälle. Över 130 000 har en kognitiv sjukdom/demens i Sverige.

Svenskt demenscentrum Länk till annan webbplats. - Mycket information att hitta om fakta, forskning, att arbeta inom området, att leva med kognitiv sjukdom, webbutbildningar mm. Demenspodden Länk till annan webbplats. är även den väldigt populär, en radio på nätet från Svenskt demenscentrum. Tips på andra poddar Länk till annan webbplats. finner ni även på webbplatsen.

Hjärnfonden Länk till annan webbplats.- Forskningsgenombrott på väg? Hjärnfonden är en spännande webbplats som har en vision där alla hjärnor når sin fulla potential. Bättre livkvalitet och att färra ska drabbas av skador, sjukdomar och funktionsnedsättningar i hjärnan. Hjärnfonden är idag en av Sveriges snabbast växande insamlingsorganisationer och tillsamamns hoppas man kunna driva utveckligen till ett samhälle som förstår hjärnans betydelse och fulla potential.

Alzheimerfonden Länk till annan webbplats. - En utav dem absolut viktigaste finansiärerna till Alzheimerforskningen. Alzheimerfonden arbetar med att nå ut med information och för att ge uppmärksamhet till dessa stigmatiserade folksjukdomar till hela landet. Vi alla vet att utmaningarna är stora men stöd till forskning är avgörande och tillsammans kan vi lyckas nå framgång.

"Hjälp jag har Alzheimer" podden Länk till annan webbplats. - Henrik Frenkel fick våren 2019 diagnosen MCI och troligen Alzheimer, ett år senare ändrades diagnosen till Kognitiv svikt. Henrik träffar under poddserien läkare, forskare, kända personer som fått sjukdomen, anhöriga och många andra. Följ med på Henrik Frenkels upptäcksresa i som han själv kallar det, "Alzheimerland".

1177.se Länk till annan webbplats. - Här kan du läsa mer om dem vanligaste kognitiva sjukdomarna.

BPSD-registret Länk till annan webbplats. - Allt om BPSD- regsitret finns att läsa på deras webbplats. Vill du få mer tips och råd på hur du kan komma igång och arbeta med registret så finner du svar här.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 27 juli 2022