Dygnets alla måltider

Dygnets alla måltider är lika viktiga. Tre huvudmåltider och minst tre mellanmål rekommenderas. Avsnittet beskriver hur man kan fördela måltiderna.

Måltider inom äldreomsorgen är en grundläggande del av omvårdnaden av de äldre. Ålderdom och sjukdom ökar risken för undernäring.

Åldrandets påverkan på kroppen och dess funktioner gör att den äldres portioner bör vara små men kraftfulla med mycket energi och protein. För huvudmåltiderna kan man använda tallriksmodelllen. Länk till annan webbplats.

Huvudmåltiderna äter man oftast gemensamt och samma tider varje dag. De mindre måltiderna fördelas på lämplig tid efter hur man är vaken.

  • Förfrukost - erbjuds och serveras när man vaknat - en mindre måltid på sängkanten. Om omsorgstagaren tackar nej till något att äta kanske en dryck smakar bra. Vissa tar medicin som kan intas med en förstärkt nyponsoppa med rapsolja (1 dl nyponsoppa med 1 tesked olja). "Medicinhutten" kan erbjudas alla även om man är medicinfri.
    • Förfrukosten - bryter nattfastan - ger energi
  • Frukost - serveras efter morgonens sysslor - gärna ägg och sill - proteinrika livsmedel
  • Förmiddagsmålet kan undantas för de som äter frukosten sent - för att ha en god aptit till lunchen/middagen
  • Lunch /middag äter man oftast gemensamt samma tid varje dag
  • Eftermiddagens fika - ett trevligt avbrott - komplettera gärna kaffebrödet med något proteinrikt.
  • Kvällsmat äter man oftast gemensamt samma tid varje dag
  • Kvällsmål, att äta ett mindre mål före sänggåendet gör att de flesta sover bättre
  • Nattmål - erbjuds om man vaknar på natten

Läs mer om de mindre måltiderna under följande avsnitt. Ovanstående hänvisningar och tips gäller samtliga mindre måltider.

Mer information om Livsmedelsverkets förslag över hur dygnets alla måltider Länk till annan webbplats. kan fördelas

Åldrandet för inte automatiskt med sig ett minskat behov av näringsämnen, ibland kan det vara tvärt om. Behovet av protein ökar för att motverka en succesiv muskelnedbrytning. D-vitaminbehovet ökar också, relaterat till en minskad syntes i hud och för många äldre beror det på minskad utomhusvistelse. D-vitamin behövs tillsammans med kalcium för att motverka benskörhet. D-vitamin behövs också för muskelsyntesen.

Tips för menyplanering

  1. Gå igenom aktuell matsedel från köket. Beställ tillbehör och måltidsdrycker.
  2. Gå igenom frukost- och mellanmålsmenyer.
  3. Beställ varor enligt gällande rutin i inköpssystemet.
  4. Beställ mat från köket enligt rutin i Mashie. Beställ lite av varje av alternativrätterna till de omsorgstagare som inte har specialkostbehov. De ska kunna erbjudas valmöjlighet i samband med servering.
Skriv ut
Senast uppdaterad: 8 maj 2024
Nutritionshandbok