Frukost

Frukosten - en mindre men viktig måltid.

Goda individanpassade måltider utgör grunden för att förebygga undernäring. Hög ålder i kombination med sjukdom och funktionsnedsättning ökar risken att drabbas. Genom att erbjuda måltider med energi- och proteintäta livsmedel ökas möjligheterna till en god livskvalitet.

Ägg och sill - en daglig standard

Varje dag bör omsorgstagarna erbjudas ägg och sill till frukost. Ägg kan serveras som kokt, stekt eller som äggröra. Ägg innehåller mycket protein och bra vitaminer som D-vitamin och E- vitaminer. Sill innehåller proteiner, och det viktiga vitaminet B 12.

Mjölkkokt gröt

Som standard ska havregrynsgröten kokas med mjölk i stället för med vatten. De boenden som beställer havregrynsgröt från måltidsorganisationens kök kan göra detta val i kostdatasystemet. Ni som kokar gröt själva byter ut vattnet mot samma mängd mjölk. På detta sätt ökar innehållet av protein från 3 gram till 11 gram per portion. Övrig mjölkkokt gröt som risgrynsgröt och mannagrynsgröt är bra proteintäta alternativ.

Spetsa fil och yoghurt med kvarg

Fil och yoghurt innehåller en del protein, men vill man öka proteininnehållet ytterligare kan en del av filen eller yoghurten bytas ut mot kvarg/kesella. 150 g fil eller yoghurt innehåller 5 g protein. Om hälften byts ut mot kvarg blir det totala proteininnehållet i portionen 12 g.

Smörgåsar där pålägget får spela huvudrollen

En eller två extra skivor pålägg på smörgåsarna eller kexen varje dag kan göra stor skillnad på det totala proteinintaget. Traditionella pålägg som ost, skinka, medvurst och leverpastej kan gärna varvas med makrill i tomatsås, rester av färsbiffar, köttbullar eller panerad fisk, kalvsylta, hummus eller ägg.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 16 juni 2022
Nutritionshandbok