Frukost

Frukosten är en måltid som man med ganska enkla medel kan få ett bra energi- och proteininnehåll i. Många personer äter ungefär samma typ av frukost varje dag, vilket gör att frukostvanorna är någonting som med kloka val kan påverka näringsintaget på ett bra sätt.

Goda individanpassade måltider utgör grunden för att förebygga undernäring, som är vanligt förekommande hos personer som bor i äldreomsorgens särskilda boenden. Hög ålder i kombination med sjukdom och funktionsnedsättning ökar risken att drabbas. Genom att erbjuda en bas av energi- och proteintäta livsmedel till alla minskar vi risken. Ibland kan diskussioner om kostnader för enskilda livsmedel komma att överskugga detta viktiga faktum. Då är det viktigt att komma ihåg att den sjukdomsrelaterade undernäringen inte enbart medför lidande för den enskilde individen, utan också kostar samhället stora pengar.

Ägg och sill - en daglig standard

Varje dag ska omsorgstagarna erbjudas ägg och sill till frukost. Det spelar ingen roll i vilken form äggen serveras; kokt, stekt eller som äggröra. Ägg och sill ger inte bara viktigt protein och fett av hög kvalitet, utan det är också viktiga källor till D-vitamin.

Mjölkkokt gröt

Som standard ska havregrynsgröten kokas med mjölk i stället för med vatten. De boenden som beställer havregrynsgröt bfrån måltidsorganisationens kök kan göra detta val i kostdatasystemet. Ni som kokar gröt själva byter ut vattnet mot samma mängd mjölk. På detta sätt ökar innehållet av protein från tre till 11 g per portion. Övrig mjölkkokt gröt som risgrynsgröt och mannagrynsgröt är bra proteintäta alternativ.

Spetsa fil och yoghurt med kvarg

Fil och yoghurt innehåller en del protein, men vill man öka proteininnehållet ytterligare kan en del av filen eller yoghurten bytas ut mot kvarg/kesella. 150 g fil eller yoghurt innehåller 5 g protein. Om hälften byts ut mot kvarg blir det totala proteininnehållet i portionen 12 g.

Smörgåsar där pålägget får spela huvudrollen

En eller två extra skivor pålägg på smörgåsarna eller kexen varje dag kan göra stor skillnad på det totala proteinintaget. Traditionella pålägg som ost, skinka, medvurst och leverpastej kan gärna varvas med makrill i tomatsås, rester av färsbiffar, köttbullar eller panerad fisk, kalvsylta, hummus eller ägg. Bara fantasin sätter gränsen.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 7 maj 2021
Nutritionshandbok