Mellanmål

Mellanmål är de mindre måltider som fördelas mellan frukost - lunch/middag och kvällsmaten. Även kvällsmål och nattmål räknas som mellanmål.

Mellanmålsmeny

En mellanmålsmeny har många fördelar - till exempel:

  • Inköpen kan planeras - man vet vilka varor och vilken mängd som behöver köpas in
  • Vid skapandet av en mellanmålsmeny kan man utgå från recept
  • Recepten gör att man sparar tid
  • Planeringen gör att man har överblick över innehållet, både energi och protein
  • Arbetsuppgiften blir enkel att utföra för alla

Till hjälp finns recept på provlagade protein- och energiberäknade mellanmål tillgängliga i Nutritionshandboken. Det finns mellanmål i olika energinivåer, både salta och söta, och det finns menyer för de som är i behov av konsistensanpassning (flytande och timbalkonsistens). Recepten möjliggör ett sätt att ta hand om matsvinn. Risgrynsgröt som blir över kan till exempel bli en bra bas för en risgrynspudding eller Ris á la Malta.

Tips för en bra mellanmålsmeny

  • Gör en rullande mellanmålsmeny på två eller tre veckor. På så sätt kommer ni som tillreder mellanmålen få rutin på hur de ska göras
  • Förbered för tre mellanmål per dag i menyn
  • Hänvisa till recept och ingrediensförteckning (Från Nutritionshandboken eller Nollvision undernäring eller annat recept)
  • Låt matsedeln för lunch och kvällsmat bli en del av planeringen
  • Kvällsmål innan man går och lägger sig och nattmål om man vaknar på natten kan vara avgörande för en god natts sömn
  • Använd gärna samma mellanmålsmeny på hela boendet. Då kan flera måltidsombud ansvara för menyn tillsammans.
  • Justera mellanmålsmenyn efter säsong och tag hänsyn till helgdagar - synka gärna med köket -även ett mellanmål kan sätta guldkant på vardagen
    • Fettisdagen - servera en semla till eftermiddagen
    • Vårfrudagen - den 25 mars är detsamma som "Våffeldagen" som kan uppmärksammas med Våfflor, sylt & vispad grädde
    • Luciadagen - den 13 december passar lussekatter och pepparkakor
    • Säsongens bär och frukter kan serveras med glass eller vispgrädde under sommartid
    • Bär och frukter kan bli goda pajer till hösten - servera med vaniljsås, glass eller vispgrädde
Skriv ut
Senast uppdaterad: 16 juni 2022
Nutritionshandbok