Recept på fiberrik gröt och mos
Trollmos (katrinplommonröra), Molinogröt eller Pajalagröt är extra fiberrika alternativ att servera till frukost. Passar bra vid trög mage!
Trollmos
- 1 dl russin
- 1 dl kärnfria katrinplommon
- 1/2 dl linfrö
- 1/2 dl vatten
- 1/2 dl vetekli
Kvällen innan:
Blötlägg allt utom vetekli i 6-8 timmar.
På morgonen:
Koka blandningen i 20 minuter. Tillsätt vetekli.
Molinogröt (1 portion)
- 1 dl vatten
- 1-2 katrinplommon
- 1 msk russin
- 1 msk linfrö
- 2 msk vetekli
- 0,5 dl grahamsmjöl
- 1 dl standardmjölk
- 1 tsk margarin
Kvällen före:
Blötlägg frukt och linfrö i vatten över natten.
På morgonen:
Koka upp den blötlagda blandningen och tillsätt vetekli, mjöl och mjölk. Koka gröten i 10 minuter. Tillsätt margarinet.
Pajalagröt (1 portion)
- 1 msk linfrö
- 1 msk russin
- 1-2 katrinplommon, hackade i små bitar
- 1-2 torkade aprikoser, hackade i små bitar
- 1 krm salt
- 2 dl vatten
- 2 msk havrekli
- 0,5 dl fiberhavregryn
Kvällen före:
Blötlägg alla ingredienser utom havrekli och havregryn.
På morgonen:
Tillsätt havrekli och fiberhavregryn. Koka 3-5 minuter under konstant omrörning. Tillsätts eventuellt mer vatten.
Färdig gröt kan förvaras två dagar i kylskåp och värmas i mikrovågsugn.
Tänk på att kyla ner gröten snabbt innan den sätts in i kylskåpet.
Skriv ut
Senast uppdaterad: 16 juni 2022