Lunch/ middag och kvällsmat

Huvudmåltiderna tillagas av måltidsorganisationen.

Servering och presentation

  • Använd gärna menytavla för att presentera maten
  • Beskriv det som läggs upp på tallriken
  • För omsorgstagare som matas, berätta vad det är för mat som förs till munnen
  • Det ska finnas möjlighet att välja mellan två alternativ vid båda huvudmåltiderna. Valet skall man kunna göra vid måltiden.
  • Mindre portion av olika smaker, istället för en större portion av en och samma rätt, kan bidra till ett större matintag. Detta fenomen kallas för sensorisk mättad och benämns också som ”smörgåsbordseffekten”
  • En sallad kan med fördel serveras som en förrätt innan huvudkomponenterna till måltiden serveras
  • Anpassa serveringen utifrån de möjligheter som finns i restaurangen eller i avdelningens matsal, målsättningen ska vara att göra omsorgstagarna delaktiga om det är möjligt
    • Finns det möjlighet att gå fram till en disk där man får maten portionerad
    • Finns det förutsättningar att lägga upp maten själv
    • Karotter kan dukas fram
    • En vagn kan användas för att lägga upp portionerna vid bordet
    • Att omsorgstagarna får se maten läggas upp stimulerar aptiten
  • Tillbehören till måltiden - kan vara det avgörande för acceptansen
  • Låt gärna tillbehör, kryddor och dryck vara framdukade på bordet för att ha möjlighet att fylla på under måltidens gång

Portionering när aptiten är liten med behovet stort - Tallriksmodellen

Vid nedsatt aptit med små portioner kan näringsinnehållet bli lägre än omsorgstagarens behov

Livsmedelsverket har tagit fram en tallriksmodell som är anpassad till personer med nedsatt aptit

Tallriksmodellen vid minskad aptit

Bildkälla: Livsmedelsverket

Den högra bilden visar tallriksmodellen vid liten aptit. Genom att minska på grönsaker och kolhydrater (till exempel potatis, ris och pasta) men bibehålla mängden protein från kött, fisk, ägg eller bönor och lägga till lite extra fett minskar portionens storlek samtidigt som den bidrar med lika mycket energi och protein. Även måltidsdrycken kan bidra med energi och näring utan att mätta så mycket.

Den vänstra tallriksmodellen visar en bra fördelning av maten för personer som klarar av att äta en större portion.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 16 juni 2022
Nutritionshandbok