Lunch och middag

Maten som serveras vid lunch och middag beställs från måltidsorganisationens kök, och serveras antingen i restaurang, i avdelningens gemensamhetsutrymmen eller i den enskildes lägenhet beroende på möjligheter och önskemål. Hur maten presenteras är viktigt för igenkänning och för att skapa rätt förväntningar inför måltiden. Förväntar vi oss något och blir serverade något annat kan denna konstrast leda till minskad aptit. Maten kan presenteras på flera olika vis; skriftligt, muntligt och visuellt. Förbered gärna omsorgstagarna inför måltiden på vad det är som kommer att serveras, detta kan leda till att en aptit byggs upp. Maten skall talas om på ett beskrivande och tilltalande vis, personalens egna värderingar och preferenser som riskerar att verka negativt på matlust skall inte uttalas inför omsorgstagare.

Servering och presentation som skapar kulinarisk kvalité

Använd gärna menytavla för att skriftligt presentera maten. Var tydlig med beskrivningen av vad som kommer att serveras, och se till så att texten är stor och lättläst. Använd gärna monterskåp för att lägga upp visningsportioner. Beskriv även under måltiden vad det är som läggs på tallriken. Är det omsorgstagare som matas, berätta vad det är för mat som förs till munnen. Var också noga med hur drycken presenteras. Röd och gul saft är exempel på beskrivningar som egentligen inte säger så mycket, beskriv istället smaken på drycken när omsorgstagare ska göra sitt dryckesval till måltiden.

Det ska finnas möjlighet att välja mellan två alternativ till lunchen, och detta val skall man kunna göra vid måltiden. Kanske vill man smaka lite av de två olika rätterna. Genom att ha flera komponenter i måltiden, eller dela upp måltiden på flera rätter, så som förrätt, huvudrätt och efterrätt, stimuleras vi av flera smaker. Mindre portion av olika smaker, istället för en större portion av en och samma rätt, kan bidra till ett större matintag. Detta fenomen kallas för sensorisk mättad och benämns också som ”smörgåsbordseffekten”. En sallad kan t.ex. med fördel serveras som en förrätt innan huvudkomponenterna till måltiden serveras.

Anpassa serveringen utifrån möjligheter som finns i restaurangen eller i avdelningens matsal, men ha alltid målsättningen att göra omsorgstagarna så delaktiga som det bara är möjligt. Finns det möjlighet att gå fram till en disk där man får maten portionerad? Finns det kanske till och med förutsättningar att kunna lägga upp maten själv? Kanske är karotter uppdukade på bordet där omsorgstagarna intar sin måltid? Används en vagn för att lägga upp portionerna vid bordet? Hur maten än serveras se till så att omsorgstagarna få se maten, och även om maten portioneras upp av personal att de själva får välja vad för komponenter man vill ha på sin tallrik och i vilken mängd.

Behöver personalen vara behjälplig med att lägg upp maten på tallriken, se då till att det blir fina och tilltalande portioner. Placera varje komponent för sig för att göra det tydligt vad som faktiskt ligger på tallriken. Tallriksmodellen kan var bra att ha i åtanke, behövs den kanske anpassas utifrån att aptiten är liten? Glöm inte bort tillbehören till måltiden. Vad vore t.ex. ärtsoppan utan timjan, senap och pannkaka till efterrätt? Pyttipannan utan det stekta ägget och inlagda rödbetorna? Eller kåldolmarna, köttbullarna, köttfärslimpan, fläskpannkakan, eller blodpuddingen utan den klassiska lingonsylten? Låt gärna tillbehör, kryddor och dryck vara framdukade på bordet för att ha möjlighet att fylla på under måltidens gång. Ställ alltid frågan om någon vill ha mer mat eller dryck, kanske önskar någon påfyllning av desserten?

Portionering när aptiten är liten med behovet stort

Vid nedsatt aptit kan portionerna blir för små för många omsorgstagares behov, medan det för andra går bra att äta samma portionsstorlek som man har gjort tidigare. Livsmedelsverket har tagit fram en tallriksmodell som är anpassad till personer med nedsatt aptit.

Tallriksmodellen vid minskad aptit

Bildkälla: Livsmedelsverket

Den högra bilden visar tallriksmodellen vid liten aptit. Genom att minska på grönsaker och kolhydrater (t.ex. potatis, ris och pasta) men bibehålla mängden protein från kött, fisk, ägg eller bönor och lägga till lite extra fett minskar portionens storlek samtidigt som den bidrar med lika mycket energi och protein. Även måltidsdrycken kan bidra med energi och näring utan att mätta så mycket. Den vänstra tallriksmodellen visar en bra fördelning av maten för personer som klarar av att äta en större portion.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 7 maj 2021
Nutritionshandbok