Måltidsmiljön

Här beskrivs betydelsen av måltidsmiljön.

Förberedelserna anpassas efter rummet och matgästerna för att måltiden ska ha rätt fokus.

Här beskrivs några punkter:

  • Förbered måltidsmiljön genom att duka fint
  • Anpassa efter säsong och högtider och gör skillnad på vardag och helg
  • Arbeta med färgkontraster på dukningen för att underlätta för omsorgstagare med synnedsättning och demens
    • för inköp av tallrikar och annan serveringsutrustning se Marknadsplatsen för aktuella avtalsprodukter
  • Dukningen kan också ha en ljuddämpande effekt med textilunderlägg och dukar, undvik brickor på bordet
  • Skydd under stolsben rekommenderas också för ljuddämpning
  • Ljussättningen i matsalar och restauranger är viktig, se över belysning och ljusinsläpp från fönster
  • Ljud - tv eller radio stängs av under måltiden
  • Diskmaskin som finns i anslutning till matsal/där man äter ska vara avstängd tills måltiden är över
  • Samtal som berör avdelningsarbetet skall inte ske under måltiden
  • Hänvisa besökare eller personal till andra tider på dagen än under måltider för att minska risken för att oro uppstår bland omsorgstagarna
  • Förutsättningarna och behov kan vara mycket skilda på olika avdelningar och därför finns också behov av olika lösningar
  • Bedömning bör också göras utifrån varje omsorgstagares förutsättningar och möjligheter, vilka kan vara olika från dag till dag
Skriv ut
Senast uppdaterad: 1 augusti 2022
Nutritionshandbok