Måltidsmiljön
Här beskrivs betydelsen av måltidsmiljön.
Förberedelserna anpassas efter rummet och matgästerna för att måltiden ska ha rätt fokus.
Här beskrivs några punkter:
- Förbered måltidsmiljön genom att duka fint
- Anpassa efter säsong och högtider och gör skillnad på vardag och helg
- Arbeta med färgkontraster på dukningen för att underlätta för omsorgstagare med synnedsättning och demens
- för inköp av tallrikar och annan serveringsutrustning se Marknadsplatsen för aktuella avtalsprodukter
- Dukningen kan också ha en ljuddämpande effekt med textilunderlägg och dukar, undvik brickor på bordet
- Skydd under stolsben rekommenderas också för ljuddämpning
- Ljussättningen i matsalar och restauranger är viktig, se över belysning och ljusinsläpp från fönster
- Ljud - tv eller radio stängs av under måltiden
- Diskmaskin som finns i anslutning till matsal/där man äter ska vara avstängd tills måltiden är över
- Samtal som berör avdelningsarbetet skall inte ske under måltiden
- Hänvisa besökare eller personal till andra tider på dagen än under måltider för att minska risken för att oro uppstår bland omsorgstagarna
- Förutsättningarna och behov kan vara mycket skilda på olika avdelningar och därför finns också behov av olika lösningar
- Bedömning bör också göras utifrån varje omsorgstagares förutsättningar och möjligheter, vilka kan vara olika från dag till dag
Skriv ut
Senast uppdaterad: 1 augusti 2022