Koster från måltidsorganisationens kök

Från måltidsorganisationens omsorgskök finns ett utbud av olika koster. Beställningen sker enligt rutin i kostdatasystemet Mashie både till kunder med matdistribution och till särskilt boende.

Den enskilde i ordinärt boende, ansöker själv om matdistribution.
Information och ansökningsblankett för matdistribution Länk till annan webbplats.

Köken levererar de rätter som serveras till lunch/middag och kvällsmat. Vissa kök ansvarar också för hela eller delar av frukosten i särskilt boende. Alla rätterna som köket ansvarar för kan tillagas och serveras som specialkoster. Det är alltid första alternativrätten som anpassas.

Specialkoster som inte kräver ordination

Köket tillhandahåller också koster vid fastställd födoämnesallergi eller intolerans såsom laktos- eller glutenintolerans. Dessa kan beställas utan ordination, då det normalt inte krävs någon uppföljning av sjuksköterska. Däremot ska det alltid dokumenteras i journalen.

Särskilda önskemål som inte räknas som en specialkost

När omsorgstagaren av olika skäl som inte är medicinska undviker vissa typer av livsmedel ska inte specialkost ordineras. Dessa skäl kan t.ex. vara religiösa, etiska eller sensoriska. Den som beställer måltider får då göra ett aktivt val mellan de olika rätterna i matsedeln. Tycker man till exempel inte om fisk får man beställa den rätten som inte innehåller fisk. Äter man vegetariskt ska en beställning av vegetarisk mat göras.

Specialkoster som kräver ordination på individnivå

Vanligast inom äldreomsorgen är de konsistensanpassade kosterna, grov paté, timbal, gelé och flytande. Gelékonsistensen är mycket specifik, och kräver alltid en logopedordination.

Andra mer sjukdomsspecifika koster är proteinreducerad kost, dialyskost och fettreducerad kost, vilka alltid ska ordineras av behandlande dietist eller behandlande läkare.


I vissa fall kan andra specialanpassningar av maten behöva göras, till exempel vid svårbehandlad diabetes eller stomi. Då gör behandlande dietist en individanpassad ordination. Ordinationerna rings in via kontaktcenter på telefon 0470-410 00.

Flödesschema: Specialkostordination ordinärt boende
Flödesschema: Specialkostordination särskilt boende
Skriv ut
Senast uppdaterad: 16 juni 2022