Sårinfektion

Här kan du följa länkar till mer information om sårinfektion och behandling av infektion. Du hittar även interna länkar som beskriver hur vi ska förebygga sårinfektion och lokala rutiner.

Vårdprogram svårläkta sår

Här kan du läsa mer om infektionstecken och infektionsbehandling i vårdprogrammet under avsnitt 9.3. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Grundsyn

Överanvändning av antibiotika är ett globalt växande problem. Personer med svårläkta sår är en målgrupp som ofta behandlas med antibiotika.

Vårt uppdrag som sårbehandlande vårdpersonal är att förebygga systemisk infektion genom bland annat:

Osteomyelit/Osteit

Alla patienter med sår som har blottat ben eller sena ska diskuteras med läkare för uteslutande av infektion i skelettet.

Osteomyelit innebär infektion i benvävnaden. Det är en relativt vanlig förekommande komplikation vid bland annat fotsår vid diabetes och djupa trycksår. Om ett trycksår eller fotsår i samband med diabets inte läker och gör ont (obs neuropati hos diabetiker) bör osteomyelit misstänkas och uteslutas. Kontroll av CRP och en slätröntgen räcker oftast men i vissa fall krävs en MR. Pågår det en infektion i såret så kan osteomyeliten vara svår att upptäcka. Risk för sepsis.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 6 december 2023