Diabetesanpassad

Diabetes delas in i två typer: Diabetes typ 1 och Diabetes typ 2, i avsnittet beskrivs skillnader och kostbehandling.

Det finns ingen generell kost för diabetiker. Däremot behöver diabetikern en individuell kost som är anpassad till den diabetessjukdom personen har.

Oavsett om patienten har typ 1 eller typ 2 diabetes är det viktigt med bra mat och bra vanor. Det viktigaste är att det finns en individuell plan för måltidernas fördelning över dygnet, måltidernas innehåll och motion.

Att vara "sockersjuk" är ett väldigt gammalt begrepp kring diabetessjukdomen. Det man uppmärksammade förr var att personen med diabetes blev sjuk av att äta socker och sockerrika livsmedel, som till exempel kakor. Man kunde även bli sjuk om man hade för lågt blodsocker.

Diabetes typ 1 innebär att insulinproduktionen i kroppen inte fungerar - detta kräver insulinbehandling och blodsockerkontroll dygnet runt livet ut.

Diabetes typ 2 innebär att blodsockernivån är hög och svår att balansera. Anledningen kan vara andra sjukdomar, dålig matlust då det är svårt att få i sig rätt näring och energi. Behandlingen är individuell, det kan vara fysisk aktivitet, bra mat och även läkemedelsbehandlning.

Rent socker är en kolhydrat Länk till annan webbplats. men det är flera olika livsmedel som innehåller kolhydrater. Kolhydrater innehåller socker men med olika långa bindningar. Beroende av det tar det olika lång tid för kroppen att bryta ner livsmedlet och höja blodsockret. Kostfiber eller fiber Länk till annan webbplats. är den enda kolhydraten som inte kan brytas ner på samma sätt.

All diabetesbehandling är individuell och utredd av läkare och sjuksköterska, regionens dietister ingår oftast kring utredning och behandling.

Inom måltidsorganisationen kan vissa desserter anpassas. Hänsyn ska alltid tas till innehållet i måltiden som helhet. Du kan läsa mer om detta under rubriken Diabetes hos äldre här i Nutritionshandboken.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 16 juni 2022