Symtomskattning

Här kan du läsa mer om olika symtomskattningsinstrument.

Validerade symtomskattningsinstrument hjälper till att upptäcka om en person har smärta eller andra symtom utvärdera effekten av behandlingen. Val av symtomskattningsinstrument kan variera beroende på patientens förmåga att uttrycka sina symtom. Den visuella analoga skalan - VAS Länk till annan webbplats., och numerisk skala - NRS Länk till annan webbplats. kan användas, men ställer krav på att omsorgstagaren själv kan tillfrågas om och själv ange svårighetsgraden av sina symtom. För personer som inte själva kan uttrycka sina symtom ska Abbey Pain Scale - APS , 541.9 kB. användas. Vid användning av Abbey Pain Scale är det personalen som subjektivt uppskattar patientens symtom, därför är det en fördel om den som skattar känner patienten väl.

Vid pågående symtombehandling utförs symtomskattning:

  • minst en gång per dag
  • vid insättande av symtombehandling eller dosjustering
  • vid symtomgenombrott

För dokumentation av smärtbedömning med hjälp av APS används blanketterna Abbey Pain Scale , 972.2 kB. och Smärtskattningsinstrument Abbey Pain Scale , 965.9 kB.. För dokumentation i Cosmic används kortkommando aps+enter under valfritt sökord.

ESAS-r, Edmonton Symptom Assessment Scale – reviderad

ESAS-r är ett skattningsinstrument som har utvecklats för att skatta nio olika symtom som är vanligt förekommande hos patienter i palliativ vård: Smärta, trötthet, sömnighet, illamående, aptitlöshet, depression, oro/ångest, andnöd och välmående. Det finns också en tom skala för ett symtom som patienten själv kan ange.

Ansvarig sjuksköterska tar i samråd med patienten i inledningsskedet ställning till hur ofta instrumentet ska användas. Detta kan sedan ändras beroende på patientens tillstånd och önskemål.

För dokumentation i Cosmic används kortkommando 9esas+enter under valfritt sökord.

Mer information ESAS och ladda ner instrumentet på Palliativt utvecklingscentrum. Länk till annan webbplats.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 5 juni 2024