Inkontinens och urinvägar

Vårdprogrammet vänder sig till personal som i det dagliga arbetet kommer i kontakt med personer med inkontinens.

Att klara av dagliga toalettbesök betraktas som en självklarhet för de flesta av oss, samt att få välja när, var och hur vi genomför toalett­besöket. Personer med inkontinens kan få hjälp på olika sätt. Det bör i första hand ske med toalettassistens. När det inte hjälper finns möjlighet att förskriva skydd.

För att individen ska få en god vård är det angeläget att det sker med god och säker kvalitet. Personer med inkontinens får ibland inkontinens­skydd ”för säkerhets skull” och ibland blir skydden onödigt stora. Det är inte god kvalitet och inte heller kostnadseffektivt. Förskrivaren har ansvaret för hur produkterna används och vilken inkontinensvård patienten får.

Arbetet med utredning, behandling, ordination, dokumentation och utvärdering av inkontinents beskrivs i Vårdprogram för Kronobergs län. , 163.2 kB, öppnas i nytt fönster.

Det är viktigt att inte använda antibiotika i onödan vid asymptomatisk bakteriuri. Se film Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. om detta och sprid kunskapen!

Skriv ut
Senast uppdaterad: 19 oktober 2023
Rutiner för hälso- och sjukvård